Møder for politiske udvalg (åbner Nordfyns Kommunes hjemmeside)
Generelt om møder
Der er kommunalbestyrelsesmøde en gang om måneden, bortset fra juli, hvor der ikke holdes møde.
Møderne foregår på i Rådssalen på Bogense Rådhus og starter kl. 18. Efter mødets afvikling er der fælles spisning i kantinen.
Alle politikere medbringer eget elektronisk udstyr til møderne.
Afstemning
Fremgangsmåden ved afstemninger i kommunalbestyrelsen fremgår af § 10 m.fl. i Forretningsorden for Nordfyns Kommunes Kommunalbestyrelse.
Find forretningsordenen som link nederst på denne side på Nordfyns Kommunes hjemmeside.
Beslutningsprotokol
Ifølge Kommunestyrelseslovens skal der for hvert udvalg føres en beslutningsprotokol, hvori udvalget beslutninger indføres.
Det er kun udvalgets beslutning, der protokolleres. Udvalgets forhandlinger må ikke refereres i protokollen. Protokollen er bevis for udvalgets beslutning, så det skal præcist og entydigt kunne udledes, hvad der er besluttet, og hvem der har stemt for og imod. Et udvalgsmedlem kan ikke unddrage sig ansvar ved ikke at stemme.
Beslutningsprotokollen offentliggøres fra de åbne punkter, der er behandlet i både kommunalbestyrelse og udvalg.
Protokollering af afvigende mening
Et medlem kan ifølge Kommunestyrelsesloven forlange at få sin afvigende mening protokolleret. Denne skal være kortfattet. Medlemmet skal fremsætte begæring under mødet og positivt give udtryk for, at den afvigende mening skal protokolleres. Den afvigende mening er begrænset til særstandpunkter, som direkte berører det behandlede dagsordenspunkt. Den udgør en tilkendegivelse om, hvad medlemmet mener, at udvalget/kommunalbestyrelsen skulle have besluttet. Se også § 14 i forretningsordenen.
Afstemning og beslutningsprotokol
Ifølge Kommunestyrelsesloven underskrives beslutningsprotokollen efter hvert møde af de medlemmer, der har deltaget. Underskriften foretages elektronisk i systemet Prepare / First Agenda.
Jf. Kommunestyrelseslovens §§ 13 og 20 og Forretningsorden for Nordfyns Kommunes Kommunalbestyrelse.
I Nordfyns Kommune er alle dagsordenssager elektronisk tilgængelige. Der hverken kopieres eller sendes fysiske dagsordensmaterialer eller referater. Dagsordener og bilag til kommunalbestyrelsens møder offentliggøres senest 4 hverdage inden mødet, jf. Kommunestyrelseslovens § 8, stk. 4 og Forretningsorden for Nordfyns Kommunalbestyrelse § 3, stk. 2. Efter mødet offentliggøres referatet, jf. § Kommunestyrelseslovens 8, stk. 7. Offentliggørelse sker med de begrænsninger, der følger af lovgivningens regler om tavshedspligt.
Læs mere om de systemer, vi bruger til dagsordener under ”Min politiske arbejdsplads”.
Der er mødepligt til de politiske møder i stående udvalg og Kommunalbestyrelsen. Fravær skal derfor være begrundet med lovligt forfald.
Lovligt forfald
Som lovligt forfald anses:
• Sygdom eller nærtståendes sygdom
• Barsel eller adoption
• Andet offentligt hverv, som der er pligt til at varetage, f.eks. nævning, domsmand, militær indkaldelse
• Forretninger; pligter, som følger af ansættelsesforhold
• Afholdelse af ferie.
Det er kommunalbestyrelsen, som endeligt beslutter, om betingelserne er opfyldt. Der skal foreligge fornøden dokumentation.
Stedfortræder
Ved fravær på grund af helbredstilstand er der mulighed for at indkalde en stedfortræder til kommunalbestyrelsen. Det er medlemmerne på kandidatlisten som bestemmer, om stedfortræderen skal indkaldes.
Når borgmesteren får kendskab til, at et medlem vil være forhindret i at varetage sine kommunale hverv i en periode pga. lovligt forfald, indkalder borgmesteren stedfortræder.
Hvis der vil være lovligt forfald fra et udvalg i mindst en periode, kan valggruppen bestemme, at et andet medlem skal indtræde i udvalget, så længe hindringen varer.
Jf. Kommunestyrelseslovens §§ 15 og 28 og Styrelsesvedtægtens § 4, stk. 4.
Afbud
Afbud til kommunalbestyrelsesmøder og/eller spisning skal ske til Strategi og Politik. Afbud til møder i de stående udvalg meddeles til sekretæren for udvalget.
Se regler for spørgetid her: https://www.nordfynskommune.dk/demokrati-og-indflydelse/kommunalbestyrelsen/regler-for-sporgetid/.
Kommunalbestyrelsesmøderne er som udgangspunkt åbne for offentligheden. På den måde sikres ”den demokratiske kontrol” med beslutningerne.
Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at en sag skal behandles for lukkede døre, når det er nødvendigt på grund af sagens karakter. For at der kan ske dørlukning, skal der ved sagens behandling forventes, at der vil blive behandlet personlige eller fortrolige oplysninger. Det er den samlede kommunalbestyrelse, der afgør, hvilke sager der skal behandles bag lukkede døre, og der skal være konkrete og tungtvejende grunde hertil. Hensynet til en fri og uformel debat i kommunalbestyrelsen kan ikke begrunde dørlukning.
Udvalgsmøder er ikke offentlige, og det kan ikke besluttes at lade offentligheden få adgang til møderne. Der skal på udvalgsmøderne være mulighed for, at der føres frie, uformelle og fortrolige forhandlinger. Der er derfor også forbud mod at referere, hvad andre har sagt eller gjort på møderne.
Jf. Kommunestyrelseslovens §§ 10 og 20, og Forretningsorden for Nordfyns Kommunes Kommunalbestyrelse.