Nordfyns Kommunes økonomi
De grundlæggende principper for økonomistyringen i Nordfyns Kommune er fastsat i den økonomiske politik, og den seneste er vedtaget af Kommunalbestyrelsen d. 22. marts 2018. Derudover indgår følgende dokumenter i styringen af økonomien:
Økonomistyringsordbogen
Økonomistyringen er beskrevet i 'Principper for økonomistyring' og 'Principper for finansiel styring'.
I forbindelse med den løbende økonomistyring bruges der forskellige tekniske begreber og ord i den rapportering, der forelægges til politisk behandling. Der er til dette brug udarbejdet en ”Økonomistyringsordbog”, som forklarer de væsentligste anvendte begreber og ord. Du finder et link til ordbogen herunder.
Honorering af politikere
Kommunalbestyrelsesmedlemmer modtager vederlag og godtgørelse for arbejdet i kommunalbestyrelsen og udvalgene. Vederlag og godtgørelse ydes efter reglerne i lov om kommunernes styrelse.
Kommunalbestyrelsesmedlemmer modtager vederlag og godtgørelse for arbejdet i kommunalbestyrelsen og udvalgene. Vederlag og godtgørelse ydes efter reglerne i lov om kommunernes styrelse.
Borgmesteren aflønnes efter en særskilt bekendtgørelse. Kommunalbestyrelsesmedlemmernes samlede vederlag for det politiske arbejde for Nordfyns Kommune må maksimalt udgøre 245% af borgmestervederlaget. Vederlagene (de 245%) fordeles dels til udvalgsformænd og dels til et vederlag for hvert fagudvalg, politikerne er medlem af.
Fast vederlag
Som udgangspunkt får kommunalbestyrelsesmedlemmerne et fast vederlag. Vederlaget fastsættes af Indenrigs- og boligministeriet og udbetales med 1/12 månedsvis forud.
Vederlaget ydes for deltagelse i kommunalbestyrelsesarbejdet, herunder:
- Møder i kommunalbestyrelsen, fagudvalg, §17. stk.4 udvalg og deltagelse i møder med observatørstatus.
- Møder i forbindelse med varetagelsen af kommunale hverv, der udføres som valgt af kommunalbestyrelsen (dog ikke hvis der vederlægges på andet grundlag).
- Kurser, konferencer, årsmøder, f.eks. Kommunalpolitisk Topmøde, Socialpolitisk årsmøde.
- Seminarer
- Andre kommunale hverv end møder efter anmodning fra kommunalbestyrelsen eller et udvalg – det kan f.eks. dreje sig om borgermøder, besigtigelse i en bestemt sag.
- Øvrige aktiviteter – f.eks. mødeforberedelse, besigtigelser, tilsynsforretninger, deltagelse i repræsentativt arbejde, der ikke finder sted efter anmodning fra kommunalbestyrelsen eller et udvalg.
- Kommunalbestyrelsesmedlemmer er forpligtet til at modtage vederlaget.
Udvalgsvederlag
Der ydes et udvalgsvederlag for deltagelse i møder i et fagudvalg. Udvalgsvederlagene er en procentandel af borgmestervederlaget, og de overordnede forudsætninger er beskrevet i Styrelsesvedtægten. Udvalgsvederlagene udgør pt. 2,92% af borgmestervederlaget.
Der er følgende stående udvalg:
Udvalg, antal medlemmer, formandshonorering
- 1. viceborgmester, 5% af borgmestervederlaget
- 2. viceborgmester, 0% af borgmestervederlaget
- Økonomiudvalg, 9 medlemmer
- Arbejdsmarkedsudvalg, 5 medlemmer, 24% af borgmestervederlag
- Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget, 7 medlemmer, 24% af borgmestervederlag
- Børne- og Ungeudvalget, 5 medlemmer, 24% af borgmestervederlag
- Social- og Sundhedsudvalget, 7 medlemmer, 24% af borgmestervederlag
- Teknik- og Miljøudvalget, 7 medlemmer, 24% af borgmestervederlag
- Folkeoplysningsudvalg, 13 medlemmer, 5% af borgmestervederlag
- Børn- og Ungeudvalget (lovpligtigt), 4 medlemmer, 4% af borgmestervederlag
Tillægsvederlag
Der ydes et tillægsvederlag for de medlemmer af Kommunalbestyrelsen, der har barn/børn under 10 år. Der kan KUN ydes et tillægsvederlag uanset antallet af børn under 10 år.
Vederlag som kommunalbestyrelsesmedlemmer modtager offentliggøres på kommunens hjemmeside.
Honorering af stedfortrædere
Hvis der indkaldes en stedfortræder til et kommunalbestyrelsesmøde, vil der ske honorering herfor.
Der vil ske honorering i forhold til:
- møder under 4 timer
- møder over 4 timer
- befordringsgodtgørelse
Link til elektronisk indberetningen er under udarbejdelse.
Befordringsgodtgørelse
Kommunalbestyrelsesmedlemmer kan få udbetalt befordringsgodtgørelse for merudgifter til kørsel i egen bil i forbindelse med hvervet. Det betyder, at der kan ydes befordringsgodtgørelse mellem bopæl og mødested i forbindelse med de politiske møder og i tilfælde, hvor politikeren repræsenterer Nordfyns Kommune.
Følgende møder giver mulighed for befordringsgodtgørelse:
- transport til kommunalbestyrelsesmøder
- transport til møder i forbindelse med varetagelse af kommunale hverv, hvortil man er valgt af kommunalbestyrelsen
- transport til deltagelse i kurser m.v., der af kommunalbestyrelsen vurderes at have betydning for varetagelsen af hvervet
- transport til seminarer
- transport til møder i forbindelse med andre angivne kommunale hverv efter anmodning fra kommunalbestyrelsen eller fra et udvalg.
Hvis flere deltager i samme eksterne arrangement, planlægges med samkørsel.
Derudover kan der ydes befordringsgodtgørelse i forbindelse med følgende aktiviteter:
- udvalgsformænds møder med administrationen
- formænds møde efter anmodning fra direktøren
- borgmesterens repræsentation på kommunalbestyrelsens vegne, eller det medlem som borgmesteren måtte sende i sit sted
- udvalgsformænds repræsentation eller det udvalgsmedlem, som formanden måtte sende i sit sted
- kommunalbestyrelsens temamøder.
Der ydes ikke vederlag, hvis:
- kørslen finder sted i en firmabil, hvor udgifterne afholdes af arbejdsgiveren
- hvis man i forvejen opholder sig på mødestedet i forbindelse med deltagelse i andre aktiviteter.
Befordringsgodtgørelse som politiker er underlagt den skattemæssige 60-dages regel. Det vil sige at kørsel mellem bopæl og et rådhus er skattefrit de første 60 gange inden for de forudgående 12 måneder. Det vurderes, at reglen særligt kan blive aktuel for udvalgsformændene. Hvis de første 60 kørsler overskrides vil du blive kontaktet af Økonomi og Løn.
For at få befordringsgodtgørelse skal anmodningen registreres i kommunens app løsning: ’Mine apps’. Det sikrer, at alle de skattemæssige krav opfyldes. Befordringsgodtgørelse ydes med den høje sats.
App’en er installeret på din iPad, og skulle du have brug for hjælp, så kontakt Gitte Clemmensen.
Skal man som politiker deltage i et kursus eller konference, som Nordfyns Kommune skal betale, skal tilmeldingen ske via Strategi og Politiks Fællessekretariat.
I Nordfyns Kommune sker tjenesterejser med udgangspunkt i billigst mulige transportform i forhold til en afvejning mellem pris og transporttid.
Ved kurser og konferencer kan der ydes dækning til rimelige udgifter til fortæring og drikkevarer for de udgifter, der ikke er med i prisen for kurset eller konferencer. Dækningen sker efter regning. Dokumentationen afleveres til direktøren med angivelse af CPR nr. og oplysning om formålet med kurset/konferencen. Økonomi og Løn sørger for, at udgifterne refunderes ved, at der sker en overførsel til Nem-Konto.
Der udbetales ikke diæter ved udlandsrejser.
Repræsentation
Borgmester og udvalgsformand har mulighed for at give en gave i forbindelse med invitationer til repræsentationsopgaver. Gaver administreres af Strategi og Politik. Gaver skal rekvireres mindst 14 dage, før de skal bruges.
Retningslinjer for udlandsrejser
Deltagelse i udlandsrejser skal godkendes i et møde i kommunalbestyrelsen eller det relevante stående udvalg forud for rejsen.
Kommunen afholder samtlige udgifter ved det pågældende ophold, med mindre arrangøren betaler udgifterne.
I det omfang kommunalbestyrelsesmedlemmet selv ønsker at forlænge opholdet, betaler pågældende alle de ekstraomkostninger forbundet hermed. Ønsker et kommunalbestyrelsesmedlem, at ægtefælle/ledsager deltager i udlandsrejsen, skal vedkommende selv betale alle ekstra udgifter forbundet hermed.